Undulatsiden  
  23. November 2024  
 
Jacob's Ur
Navigation
Forside
Artikler
Nyhedskategorier
Downloads
FAQ
Brugernes ord
Kontakt siden
Event Kalendar
Søg
Gæstebog
Kontakt
Opret en Annonce
Annonce
Vores undulater
Biografen
Månedens Film
Undulatparadiset
Udstillinger
Pokalvindere
BILLEDARKIVER
DM 2008
DM 2008 - Bedømmelsen
DM 2008 - De 28 Bedste
DM 2008 - Bedste Junior
DM 2008 - Varietetsvindere
DM 2008 - Lidt af hvert
DM 2008 - Festen
Resultatsliste
Derby & Ungskue
Derby & Ungskue 2005
Derby & Ungskue 2006
Derby & Ungskue 2007
Derby & Ungskue 2008
Derby & Ungskue 2009
Derby & Ungskue 2010
Derby & Ungskue 2011

Østmesterskabet
Østmesterskabet 2005
Østmesterskabet 2006
Østmesterskabet 2007
Østmesterskabet 2008
Østmesterskabet 2009
Østmesterskabet 2010
Østmesterskabet 2011

DM. Landsskue
DM. Landsskue 2005
DM. Landsskue 2006
DM. Landsskue 2007
DM. Landsskue 2008
DM. Landsskue 2009
DM. Landsskue 2010
DM. Landsskue 2011

Kreds 1 Jule Show
Kreds 1 Juleshow 2005
Kreds 1 Juleshow 2006
Kreds 1 Juleshow 2007
Kreds 1 Juleshow 2008

Jyske Udstillinger
Nordjysk Open 2008
Vores Præmiefugle
Varietetshistorik
Varieteter
Arv & genetik
Varietetsbilleder
Opdræt
Foder og tilskud
Egen Frøblanding
Foder/Råd I
Foder/Råd II
Fodring m.v.
Fodring af stuefugle
Sygdomme
Security System 1.8.6 © 2006-2008 by BS-Fusion Deutschland
11346 forsøg, blokeret
De Gulmaskede
Gulmasket - en interessant mutation.

Images: gulmasketisabelhimmelbla2.jpg
Det er altid interessant, når man arbejder med en mutation, at kende dens arvegang, dens særkender og dens mulige indflydelse på mine andre mutationer.
Den gulmaskede mutation opstod i forskellige lande omkring 1930 og gav opdrætterne nogle forvirrede stunder.

Indtil da havde det nemlig været et fastslået faktum, at det ikke kunne lade sig gøre at kombinere kropsfarven fra den himmelblå med hovedbefjering fra den lysegrønne. Det havde jo hidtil været antaget, at den grønne var opstået som en blanding af en blåt og gult.





Hvordan opstår en gulmasket?


Selv nu om dage strides „De kloge“ hvordan den gulmaskede lader sig forklare genetisk. Det ser ud som om, at mange opdrættere og også skribenter gør sig til talsmand for, at den gulmaskede er en normal blå fugl, der er tilsat gule fjer i masken og andres steder på kroppen. Denne misforståelse er måske også baggrunden for, at egenskaben ofte klassificeres som dominant. Det er den jo kun når man parrer den med fugle fra den blå serie.
 
Arveligheden

En af hovedreglerne indenfor undulatgenetik, er at undulater kan være „split“ for andre farver. Det mest kendte eksempel herpå, er, at en lysegrøn kan være ”split” himmelblå. Samtidig kan det slås fast, at en himmelblå aldrig kan være split lysegrøn. En grøn undulat har to hovedfarver – blå og gul. Hvis en undulat mangler hovedfarven gul, vil den optræde som blå. Det er nøjagtigt det samme som når man med sin printer forsøger at printe et billede af en grøn undulat, men den gule patron er løbet tom. Så vil billedet, der bliver printet være af en himmelblå undulat.
Images: SpangleGuldmasketKobolt2.jpg

Utvivlsomt forarver gulmasket recessivt i forhold til grøn. Det er også bevist, at en grøn fugl kan være split for gulmasket på nøjagtig samme måde, som den kan være split himmelblå. Nyt, i forhold til ældre antagelser er, at arveligheden for gulmasket er knyttet til blåt. Derfor kan man også slå fast, at en grøn fugl ikke kan være dobbeltfaktor gulmasket. Da gulmasket er knyttet til blåt, vil 2 gange gulmasket (blåt) medføre en blå fugl.

Hvis vi antager at en hvidmasket blå undulat i virkeligheden er en grøn, der ikke kan producere det gule pigment, kan vi også slå fast, at en gulmasket er en grøn fugl, der, på bestemte områder af kroppen ikke kan producere den gule farve, mens den på andre steder (bl.a. masken) godt kan.

Omfanget af undertrykkelsen af den gule farve er dermed bestemmende for udbredelsen af blåt på fuglen. Dette er igen afhængigt af hvilken gulmasket mutation vi har med at gøre (Europæisk eller australsk), i hvilken mængde mutationen optræder (enkeltfaktor eller dobbeltfaktor) og endeligt om der er tale om parring mellem to gulmaskede af samme mutation eller to af forskellig mutation (gul- og gul
D
masket)

Hvilke forskellige mutationer er så kendt?

Gulmaskede optræder i flere visuelle udtryksformer. Der findes to europæiske og en australsk mutation. Alle disse kan optræde i enkelt- eller dobbeltfaktor former.

Enkelte specialister hælder til den opfattelse, at den europæiske mutation type II og den australske guldmaskede er den samme mutation, da de er så ens i udseende. Det er ikke en opfattelse jeg deler. I det følgende vil jeg kun redegøre for de markante forskelle. De særligt interesserede kan læse mere i standarden for den pågældende mutation.

Den
Europæiske Mutation:

Hos den europæiske mutation findes, der de meget omtalte type I og II. Gulmaskede type I har, også efter fældningen, kun gult i masken og halefjerene. Parrer man to type I fugle med hinanden, vil der optræde en vis procentdel dobbeltfaktor fugle. Disse vil have en normal hvid maske og kan ikke skelnes fra almindelige blå fugle. Denne kendsgerning kan medføre, at man i en parring med almindelige hvidmaskede fugle pludselig og helt uforvarende kan opdrætte gulmaskede undulater.
 

Gulmasket type II findes også såvel i enkelt- som dobbeltfaktor. Enkeltfaktorfugle har efter fældningen en tydelig „nedløbning“ af gul farve i større eller mindre dele af kropsbefjeringen. Mere og mere med alderen. På den måde kan en blå fugl antage et grønligt udseende.
Hos denne mutation fastholdes den gule farve i masken (og kun masken) når den forekommer i dobbeltfaktor.
 
Australske Mutation:  
     

Hos den australske Mutation, som kom hertil sammen med spangen, findes også enkelt- og dobbeltfaktor fugle. Grundlæggende kan man sige, at den gule farve er langt mere intensiv end hos dens europæiske „fætter“ Også her breder den gule farve sig ned i kropsfarven hos enkeltfaktorfuglene. Efter flere fældninger kan disse fugle næsten ikke skelnes fra de grønne fugle – himmelblå kan forveksles med lysegrønne og grå fugle med grågrønne.

Hvordan kan den gulmaskede tjene til forbedring af ens opdræt?

Hvis det drejer sig om en undulat af god type- eller fjermæssig kvalitet, kan den anvendes til forbedring af alle andre mutationer. I avlen viser der sig ingen tendens til, at brugen af gulmaskede ”trykker” kvaliteten på afkommet. På den måde kan den anvendes på nøjagtig samme måde som andre normale varieteter. For så vidt angår farven, ser det ud til, at anvendelsen af australske gulmaskede (guldmaskede) kan forbedre farven på lutinoer. Det er dog muligt, at slagfjerene på disse bliver gule. Dobbeltfaktorfugle er med til at fremhæve kontrasterne hos mørkfaktorfugle. F.eks. er en kobolt dobbeltfaktor gulmasket ekstremt smuk.


Skrevet af Bjarne Christiansen.
Kommentarer
Der er ikke skrevet kommentarer.
Kommentér
Du skal logge ind for at kommentere.
Vurderinger
Du skal være registreret bruger for at kunne vurdere en tekst.

Log ind eller meld dig til.

Teksten er ikke vurderet.
Log ind
Brugernavn

Kodeord



Er du endnu ikke tilmeldt bruger?
Klik her for at oprette dig.

Har du glemt dit kodeord?
Bed om et nyt ved at klikke her.
Besøgende
Gæster online: 54
Ingen brugere online
Antal brugere: 314
Ikke aktiverede brugere:2063
Nyeste bruger: Gitte Jochumsen
 116,324,943 Unikke besøg
18924 Besøg pr. dag
Senest Online
Berit89 Uger
Greygrethegunnergerda174 Uger
Lonnie174 Uger
Jady195 Uger
Michelle195 Uger
Marley205 Uger
mohashim288 Uger
Larsen298 Uger
klyf316 Uger
vibe319 Uger
Fødselsdage i år
fødselsdag i dag
Replikboks
Du er nødt til at logge på for at skrive en replik.

21/02/2021 16:20
Hej Mogens! Velkommen til "Undulatside.dk"! Jeg håber, at du må få en masse glæde af siden! Stor undulathilsen fra Berit Danse undulat

21/02/2021 16:18
Hej MANNA! Velkommen til "Undulatside.dk"! Jeg håber, at du må få en masse glæde af siden! Stor undulathilsen fra Berit Danse undulat

21/02/2021 16:17
Hej Lonnie! Velkommen til "Undulatside.dk"! Jeg håber, at du må få en masse glæde af siden! Stor undulathilsen fra Berit Danse undulat

21/02/2021 16:16
Hej Lisbeth1975! Velkommen til "Undulatside.dk"! Jeg håber, at du må få en masse glæde af siden! Stor undulathilsen fra Berit Danse undulat

21/02/2021 16:15
Hej Lauraaa! Velkommen til "Undulatside.dk"! Jeg håber, at du må få en masse glæde af siden! Stor undulathilsen fra Berit Danse undulat

Brugernes ord
Hej
Det er til dato den flotteste hjemmeside jeg har set og alt er klart og tydeligt beskrevet, den vil jeg bestemt besøge ofte.
Tak for den.
Lisbeth
Nyeste artikler
Den Sortmaskede undulat
Recessiv: Sortmasket
Egen Frøblanding
DM 2008 - Bag Kameraet
DM 2008 - om Ed.Dy
Vejrudsigten
Bruger
MHS4
MHS4

Fra: DH 2770 Kastrup
Vores Undulat
Regler om Copyright
Chart-statistik
Reklamer
PHP-fusions-Tips


Kungelundens Dyreklinik


DUK-Undulatklubben


Didier Mervilde


Begivenheder
<< April 2024 >>
Ma Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
Word - Undulatsider
Danmark England Tyskland Sverige Norge Holland Belgien Italien Slovakiet Switzerland USA Australien Japan Portugal Phillipinerne Syd Afrika W.B.O. Pakistan
Udlandske klubber

Kalenderlys
Copyright Undulatside © 2008-2021
www.undulatside.dk ejes og drives af Berit Dyrkjær.
Tekst og billeder, samt øvrigt indhold, må ikke gengives i form af offentlig fremvisning/udlån eller benyttes i
erhvervsmæssigt øjemed uden tilladelse hertil med ejernes skriftlige samtykke!
© Copyright: Berit Dyrkjær.


Powered by PHP-Fusion copyright © 2002 - 2024 by Nick Jones.
Released as free software without warranties under GNU Affero GPL v3.

116,324,943 Unikke besøg

Original DAJ Glass Theme by: Dustin Baccetti · Ported for PHP-Fusion v6 by: Fuzed Themes · Converted to PHP-Fusion v7 by Kenneth