En "indgang" til undulathobbyen
Artikel af: Bjarne Christiansen.
Igennem mine snart 30 år som opdrætter, er jeg ofte blevet spurgt: “hvilke problemer er der ved at starte som undulatopdrætter og hvordan kommer jeg bedst i gang.?” Jeg har derfor besluttet mig for at sammenfatte nogle af spørgsmålene og svarene i denne artikel, som jeg håber, kan være til gavn for eventuelt nye opdrættere.
Listen over punkter man skal tage ind i sine overvejelser, er lang og den er ikke udformet for at tage modet fra nogen, men derimod for at rette fokus på en række områder, der før eller senere vil opstå som spørgsmål og måske problemer. For mange vil denne artikels indhold være banaliteter, men sigtet er, at helt nye kan drage fordel af den.
Der er to hovedområder som jeg vil dele artiklen ind i.
1. Bygningsmæssige forhold
2. Opdræt
Når det drejer sig om de bygningsmæssige forhold, er der mange forhold, der skal tages i betragtning.
· Tilgængelig plads
· De lokale myndigheder
· Naboerne
· Uønskede elementer
· Placering af fuglehus
· Indretning af fuglehus.
Bygningsmæssige forhold
Tilgængelig plads
Kun du selv ved hvor meget plads du har til rådighed for opdrættet – og hvor meget du vil anvende til formålet. Dette forhold er ofte afgørende for hvor stort et fuglehold du kan opretholde. Husk i den forbindelse på, at det ikke kun drejer sig om hvor meget plads du har til ynglefuglene. Et godt år, rent opdrætsmæssigt, kan tredoble antallet af fugle i huset. Det skal der naturligvis tages højde for ved planlægningen.
Hvis du kun kan finde plads til et lille fuglehold, er du nødt til at tænke nærmere over hvilke varieteter du vil beskæftige dig med. Opdrættere med ubegrænset plads er kun begrænset af deres økonomi og den tid de vil lægge i hobbyen. Husk i den forbindelse på, at der kræves en hel del tid i såvel yngle- som udstillingssæsonen, hvis du vil yde fugle retfærdighed på begge fronter.
De lokale myndigheder
Enkelte steder kan kommunale regler for dyrehold i villakvarterer være en hindring for at beskæftige sig med opdræt af undulater eller enhver anden form for opdræt af fugle. Samtidig skal man naturligvis være opmærksom på de regler, der gælder for opførelse af udhuse på matriklen.
Under alle omstændigheder skal der søges byggetilladelse hvis man planlægger opførelsen af et udhus med et grundareal på over 10 m2. Der kan også være andre regler, der gælder i forskellige kommuner. For at være helt sikker, er det en god ide at tage kontakt til den tekniske forvaltning.
Naboerne
Et godt naboskab kan lide alvorlig overlast hvis man opfører sit fuglehus lige udenfor naboens soveværelsesvindue. Selvom man allerede har sikret sig at alle forhold af juridisk betydning er klaret af med kommunen, kan der stadig opstå nabomæssige problemer.
Sats derfor på at opføre dit anlæg på et sted, hvor det generer mindst muligt. Indrøm det bare – en flok på 50 eller måske 200 undulater kan støje ganske alvorligt, og er man ikke lige fugleinteresseret, kræver det ikke megen fantasi at forestille sig naboreaktionerne.
Endelig kan det være en rigtig god ide, at invitere naboens børn over og kigge på fuglene og måske deltage i den daglige fodring m.v. For det første kan det sagtens være en formildende omstændighed i forhold til fjendtligt stillede naboer og for det andet kan det måske så kimen til en kommende undulatopdrætter.
Uønskede elementer
Når talen falder på uønskede elementer, er det første der falder en ind giftige planter, som man skal tage højde for. Der findes forskellige træer og buske, som er giftige for vore fugle og det sammen fælder f.eks. rabarberblade. Findes der sådanne vækster i nærheden må man tage sine forholdsregler.
Findes der andet husdyrhold i nærheden forhøjes risikoen for tilstedeværelsen af mus og rotter. Hvis sådanne konstateres kan et besøg hos den lokale skadedyrsbekæmper (teknisk forvaltning) være til stor hjælp. Duer og høns forhøjer risikoen for angreb af den lille røde blodmide. Den er et lille irriterende kræ, der kan skabe ganske stor ravage hvis den kommer ud af kontrol.
Katte betragter jeg egentlig ikke som uønskede. De hjælper med til at holde muse- og rotteplagen i ave. Jeg har selv haft kat og oplevet den ligge på volieretaget og have et glimrende overblik over situationen på parcellen. Katten var helt og aldeles uinteresseret i fuglene og disse havde for længst vænnet sig til katten.
I virkeligheden er høge og tårnfalke et meget større problem. De slår ned i tråden og fuglene går fuldstændig i panik. Længe efter at rovfuglen atter er forsvundet kan man se undulaterne sidde og gispe af skræk.
Fuglehusets placering.
Selv placering (langt fra naboens soveværelse) er allerede beskrevet, så nu gælder det mere hvordan huset bør vende. Selv synes jeg ikke det har den store betydning, men flere forfattere af fuglelitteratur fastslår, at det bør vende mod syd for at drage fordel af lyset og for at undgå de kolde nordenvinde.
Indretningen
Til sidst skal det dreje sig om selve fuglehuset. Som allerede nævnt er den tilgængelige plads, pengene du vil bruge og den tid du vil anvende på dagligt arbejde i fuglehuset kontrollerende faktorer i forhold til hvor stort dit fuglehus skal være.
Imidlertid er det tilrådeligt at bygge så stort som muligt og større end du egentlig regner med at få brug for. Der sker nemlig ofte det, at man, efter en tid, ønsker mere plads til en udvidelse af opdrættet. Så er det rart med lidt ekstra plads at boltre sig på.
Opdræt
Når en ny opdrætter skal købe sit første avlsmateriale, får man ofte modstridende råd. Nogle siger start med almindelige undulater først og få erfaring fra disse. Andre vil sige, at det er spild af tid at starte med de almindelige undulater.
De foreslår i stedet at man anskaffer så gode fugle som muligt fra starten. Lærdom må erhverves som man skrider frem og man skal være parat til at håndtere problemerne som de opstår. Begge synspunkter har deres fordele og ulemper.
For nu at gøre forvirringen total, vil jeg gerne tilføje endnu et synspunkt. Hvis man er helt ny, er det min opfattelse, at man først skal lære almindelig pleje og pasning af hvilken som helst form for hus(hobby)dyr. I stedet for at opnå denne erfaring med almindelige undulater, vil jeg foreslå, at man kontakter en opdrætter og aftaler at erhverve nogle af hans overskudsfugle. Det er fugle, som ikke lever op til den standard, som han har sat og vil sædvanligvis kunne erhverves for en passende (lav) pris. Derved opnår man at få fugle, som godt nok ikke ser ud af meget, men som indeholder den samme genetiske pulje, som opdrætterens bedste fugle. Derved kan man være heldig at opdrætte fugle, der er bedre end ens udgangsmateriale.
Hvis du har held med disse fugle, kan du senere komme tilbage til samme opdrætter og “opgradere” dine fugle. I værste tilfælde kan du skille dig af med dine unger som ”fuglehandlerfugle”. Erfaringen har du erhvervet på samme måde som tidligere foreslået.