Undulatsiden  
  10. November 2024  
 
Jacob's Ur
Navigation
Forside
Artikler
Nyhedskategorier
Downloads
FAQ
Brugernes ord
Kontakt siden
Event Kalendar
Søg
Gæstebog
Kontakt
Opret en Annonce
Annonce
Vores undulater
Biografen
Månedens Film
Undulatparadiset
Udstillinger
Pokalvindere
BILLEDARKIVER
DM 2008
DM 2008 - Bedømmelsen
DM 2008 - De 28 Bedste
DM 2008 - Bedste Junior
DM 2008 - Varietetsvindere
DM 2008 - Lidt af hvert
DM 2008 - Festen
Resultatsliste
Derby & Ungskue
Derby & Ungskue 2005
Derby & Ungskue 2006
Derby & Ungskue 2007
Derby & Ungskue 2008
Derby & Ungskue 2009
Derby & Ungskue 2010
Derby & Ungskue 2011

Østmesterskabet
Østmesterskabet 2005
Østmesterskabet 2006
Østmesterskabet 2007
Østmesterskabet 2008
Østmesterskabet 2009
Østmesterskabet 2010
Østmesterskabet 2011

DM. Landsskue
DM. Landsskue 2005
DM. Landsskue 2006
DM. Landsskue 2007
DM. Landsskue 2008
DM. Landsskue 2009
DM. Landsskue 2010
DM. Landsskue 2011

Kreds 1 Jule Show
Kreds 1 Juleshow 2005
Kreds 1 Juleshow 2006
Kreds 1 Juleshow 2007
Kreds 1 Juleshow 2008

Jyske Udstillinger
Nordjysk Open 2008
Vores Præmiefugle
Varietetshistorik
Varieteter
Arv & genetik
Varietetsbilleder
Opdræt
Foder og tilskud
Egen Frøblanding
Foder/Råd I
Foder/Råd II
Fodring m.v.
Fodring af stuefugle
Sygdomme
Security System 1.8.6 © 2006-2008 by BS-Fusion Deutschland
11328 forsøg, blokeret
En plan for begyndere I
EN PLAN FOR BEGYNDERE - del 1. 


Artikel af: Bjarne Christiansen.

Når man er ude at dømme eller holde foredrag for undulatfolk rundt om I landet, virker det ofte som om, at de opdrættere der har de største problemer er folk, med manglende erfaring indenfor hobbyen. Det ser ud som om de ikke får den fornødne hjælp af "de gamle" opdrættere i deres område.

I denne artikel vil jeg prøve at huske tilbage på en del af de problemer jeg selv havde som begynder og skrive lidt om hvordan jeg ville løse dem I dag, med den erfaring og øvelse jeg har akkumuleret gennem årene.


Først og fremmest er det af afgørende betydning, at man erhverver sig rutine og erfaring I det at opdrætte og holde undulater. Det er nytteløst at fare ud og bruge en masse penge på indkøb af dyrt avlsmateriale, hvis man endnu ikke har lært hvordan man skal behandle det. Så hvis du er helt ny vil jeg anbefale, at du anskaffer dig to-tre par til at øve dig på. Samtidig skal du besøge de udstillinger og møder du kan komme af sted med og lidt efter lidt lære hvordan en god undulat skal se ud. Det vil være en god ide, ikke blot at holde dig i dit eget nærområde, men derimod at bevæge dig lidt rundt i landet. Her kan du gøre dig nogle notater om hvem der vinder og hvem der har de fugle du bedst synes om. Dit endemål er at udvikle "øjet" for en god fugl, så du er i stand til at foretage en kompetent vurdering når du til sidst skal ud og anskaffe det avlsmateriale, som du skal bygge dit opdræt på.

Når du føler dig tryg ved at passe, fodre og opdrætte undulater og har brugt tid på at studere de bedste fugle på udstillingerne, er det tid til at kigge sig om efter noget brugbart avlsmateriale. Som helt ny vil man ofte forlade sig på annoncer i diverse specialblade og lignende. Det er ikke altid den rigtige måde at gribe tingene an på. Ofte vil det være bedre at finde en god opdrætter, som man har tillid til og er på bølgelængde med.

Hvis du har gjort dit hjemmearbejde ordentligt – besøgt udstillinger, møder m.v. – er du nu ved at danne dig et billede af såvel den fugl, som du godt kan lide og hvilke opdrættere der har fugle af den type. Du kan sikkert ikke købe de bedste fugle hos dine favoritopdrættere, men det kan være du kan købe nogle brødre eller søstre til dem. Her kommer tilliden ind i billedet. For du kan aldrig være sikker på, at du står overfor brødre og søstre, men må forlade dig på opdrætterens ord. Samtidig kan disse søskende ofte erhverves for en brøkdel af den pris du ville komme til at betale for de rigtigt gode slægtninge. Når du så har bestemt dig for at købe nogle fugle, skal du bede om at få lov til at se forældrene og også gerne brødre og søstre. Det vil altid være bedre at købe en dårligere fugl fra en god stamme end en god fugl faldet i en dårlig stamme.

Udvælg gerne to eller tre opdrættere hos hvem du kunne tænke dig at købe fugle og køb gerne to – tre par hos hver, hvis du kan finde pengene til det. Prøv at finde opdrættere hvis fugle komplimenterer hinanden. F.eks. kan man forestille sig at en opdrætter eksilerer I brede skuldre på sine fugle, mens en anden måske er kendt for lange fugle og den tredje har fugle med gode hoveder og fjer. Hvis du så arbejder med disse linier og bygger dit puslespil omhyggeligt, er det muligt at få tingene til at gå op i en højere enhed. Fortrinene fra hver enkelt opdrætter kan langsomt blandes sammen indtil man synes man har ramt det rigtige mix. Det lyder enkelt, ikke?

For de fleste af os er det den eneste måde man kan gøre det på og det tager tid. For enkelte, med en stor tegnebog, kan det lade sig gøre at "snyde" lidt og købe sig til resultaterne hurtigere.

Til at begynde med er det vigtigt at koncentrere sig om de områder, der kendetegner en god udstillingsundulat. Det er halt ligegyldigt hvilken farve eller varietet man har at gøre med, bare den har de rigtige fysiske karakteristika. Man bliver ofte spurt "Hvad er det vanskeligste at tilføre sin stamme?" Er det store, brede hoveder, er det længde, er det skulderbredde eller er det elegance? Nej, det er kvalitet !!!

Alligevel er en fugl med et rigtigt godt hoved blandt de vanskeligere ting af lave. Det er samtidig den egenskab, der er mest iøjnefaldende hos de fleste dommere. En fugl med godt hoved, dybde I masken og bredde over nakken. En fugl der kigger frontalt på dommeren uden at have "nøglehulsfacon" kalder på opmærksomhed og bliver ikke ofte overset af dommerne. Selvom størrelse er vigtig, er det sjældent den afgørende faktor. En stor fugl med et hoved, der ikke matcher størrelsen, vil sjældent vinde over en mindre fugl med et godt hoved og balance mellem kropsdelene. Hovedkvaliteter er ofte et resultat af fjertæthed og vokseretning. Prøv at parre dine fugle med henblik på at maksimere disse egenskaber ved at parre fugle med "lift" og lange fjer med fugle med fjer, der vokser i de rigtige retninger.

Glem alt om hvilke farver du synes er pænest. Lige nu gælder det om at få grundlagt en stamme af undulater med de rette egenskaber. Senere kan du så begynde at arbejde i retning af en bestemt farve eller varietet. Husk, det er ikke farven, men kvaliteten der vinder på udstillingerne. Hvor mange gang har begyndere ikke begået den fejl kun at købe f.eks. blå fugle og udeladt de grå og grågrønne fordi de "ikke kan lide farven".

Nogle gange kan det være nødvendigt at anskaffe en fugl med fleck I panden. Ofte har disse fugle nogle særligt gode hovedkvaliteter. Fugle med fleck har en plads I alle fugle hold (min mening) men nogle forholdsregler skal iagttages. For det første skal man aldrig bruge en snavset fugl, medmindre den besidder nogle egenskaber, som du ikke synes du kan undvære – og selv da skal forsigtighed udvises. Vær opmærksom på at brug af snavsede fugle giver snavsede fugle, men også nogle som ikke er det. De unger, som synes rene vil bære rundt på "fleck" i skjult form og vil kunne give dette videre til alle de unger de producerer. Af samme grund kan det anbefales at parre fugle, der er faldet efter snavsede forældre med fugle, der har "ren" afstamning i et par generationer. Det vil være en god ide at lave en fodnote i sit stamregister i retning af "snavsede forældre", så man altid kan huske at netop denne fugl er snavset i sin baggrund.

Nøglen til succes som opdrætter ligger I tålmodighed, engagement og evnen til at kunne få øje på fejl I stammen og kunne rette dem. Husk, at kun ved at udstille dine fugle kan du få dem sammenlignet med andre opdrætteres og opdage hvor forbedring er nødvendig. At vinde er mindre betydningsfuldt, selvom det naturligvis er meget rart når det begynder at ske.

Held og lykke til alle begyndere, Vi kunne godt bruge lidt friskt blod I hobbyen og på udstillingerne.


Kommentarer
Der er ikke skrevet kommentarer.
Kommentér
Du skal logge ind for at kommentere.
Vurderinger
Du skal være registreret bruger for at kunne vurdere en tekst.

Log ind eller meld dig til.

Teksten er ikke vurderet.
Log ind
Brugernavn

Kodeord



Er du endnu ikke tilmeldt bruger?
Klik her for at oprette dig.

Har du glemt dit kodeord?
Bed om et nyt ved at klikke her.
Besøgende
Gæster online: 46
Ingen brugere online
Antal brugere: 314
Ikke aktiverede brugere:2052
Nyeste bruger: Gitte Jochumsen
 115,192,165 Unikke besøg
18780 Besøg pr. dag
Senest Online
Berit87 Uger
Greygrethegunnergerda172 Uger
Lonnie172 Uger
Jady193 Uger
Michelle193 Uger
Marley203 Uger
mohashim286 Uger
Larsen296 Uger
klyf314 Uger
vibe317 Uger
Fødselsdage i år
fødselsdag i dag
Replikboks
Du er nødt til at logge på for at skrive en replik.

21/02/2021 16:20
Hej Mogens! Velkommen til "Undulatside.dk"! Jeg håber, at du må få en masse glæde af siden! Stor undulathilsen fra Berit Danse undulat

21/02/2021 16:18
Hej MANNA! Velkommen til "Undulatside.dk"! Jeg håber, at du må få en masse glæde af siden! Stor undulathilsen fra Berit Danse undulat

21/02/2021 16:17
Hej Lonnie! Velkommen til "Undulatside.dk"! Jeg håber, at du må få en masse glæde af siden! Stor undulathilsen fra Berit Danse undulat

21/02/2021 16:16
Hej Lisbeth1975! Velkommen til "Undulatside.dk"! Jeg håber, at du må få en masse glæde af siden! Stor undulathilsen fra Berit Danse undulat

21/02/2021 16:15
Hej Lauraaa! Velkommen til "Undulatside.dk"! Jeg håber, at du må få en masse glæde af siden! Stor undulathilsen fra Berit Danse undulat

Brugernes ord
Hej
Det er til dato den flotteste hjemmeside jeg har set og alt er klart og tydeligt beskrevet, den vil jeg bestemt besøge ofte.
Tak for den.
Lisbeth
Nyeste artikler
Den Sortmaskede undulat
Recessiv: Sortmasket
Egen Frøblanding
DM 2008 - Bag Kameraet
DM 2008 - om Ed.Dy
Vejrudsigten
Bruger
Eddy
Eddy

Fra: DK 2630 Taastrup
Vores Undulat
Regler om Copyright
Chart-statistik
Reklamer
PHP-fusions-Tips


Kungelundens Dyreklinik


DUK-Undulatklubben


Didier Mervilde


Begivenheder
<< Marts 2025 >>
Ma Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Word - Undulatsider
Danmark England Tyskland Sverige Norge Holland Belgien Italien Slovakiet Switzerland USA Australien Japan Portugal Phillipinerne Syd Afrika W.B.O. Pakistan
Udlandske klubber

Kalenderlys
Copyright Undulatside © 2008-2021
www.undulatside.dk ejes og drives af Berit Dyrkjær.
Tekst og billeder, samt øvrigt indhold, må ikke gengives i form af offentlig fremvisning/udlån eller benyttes i
erhvervsmæssigt øjemed uden tilladelse hertil med ejernes skriftlige samtykke!
© Copyright: Berit Dyrkjær.


Powered by PHP-Fusion copyright © 2002 - 2024 by Nick Jones.
Released as free software without warranties under GNU Affero GPL v3.

115,192,165 Unikke besøg

Original DAJ Glass Theme by: Dustin Baccetti · Ported for PHP-Fusion v6 by: Fuzed Themes · Converted to PHP-Fusion v7 by Kenneth