Undulatsiden  
  23. November 2024  
 
Jacob's Ur
Navigation
Forside
Artikler
Nyhedskategorier
Downloads
FAQ
Brugernes ord
Kontakt siden
Event Kalendar
Søg
Gæstebog
Kontakt
Opret en Annonce
Annonce
Vores undulater
Biografen
Månedens Film
Undulatparadiset
Udstillinger
Pokalvindere
BILLEDARKIVER
DM 2008
DM 2008 - Bedømmelsen
DM 2008 - De 28 Bedste
DM 2008 - Bedste Junior
DM 2008 - Varietetsvindere
DM 2008 - Lidt af hvert
DM 2008 - Festen
Resultatsliste
Derby & Ungskue
Derby & Ungskue 2005
Derby & Ungskue 2006
Derby & Ungskue 2007
Derby & Ungskue 2008
Derby & Ungskue 2009
Derby & Ungskue 2010
Derby & Ungskue 2011

Østmesterskabet
Østmesterskabet 2005
Østmesterskabet 2006
Østmesterskabet 2007
Østmesterskabet 2008
Østmesterskabet 2009
Østmesterskabet 2010
Østmesterskabet 2011

DM. Landsskue
DM. Landsskue 2005
DM. Landsskue 2006
DM. Landsskue 2007
DM. Landsskue 2008
DM. Landsskue 2009
DM. Landsskue 2010
DM. Landsskue 2011

Kreds 1 Jule Show
Kreds 1 Juleshow 2005
Kreds 1 Juleshow 2006
Kreds 1 Juleshow 2007
Kreds 1 Juleshow 2008

Jyske Udstillinger
Nordjysk Open 2008
Vores Præmiefugle
Varietetshistorik
Varieteter
Arv & genetik
Varietetsbilleder
Opdræt
Foder og tilskud
Egen Frøblanding
Foder/Råd I
Foder/Råd II
Fodring m.v.
Fodring af stuefugle
Sygdomme
Security System 1.8.6 © 2006-2008 by BS-Fusion Deutschland
11346 forsøg, blokeret
Avlsarbejdet

AVLSARBEJDET


Artikel af: Bjarne Christiansen.

Den vigtigste beslutning en opdrætter tager gennem et års arbejde med sine fugle, er utvivlsomt beslutningen om hvilke fugle, der skal sættes sammen i ynglesæsonen. Det er her resultaterne for de kommende års arbejde grundlægges. En dygtig opdrætter skaber sine resultater ved at sætte de rigtige fugle sammen. Alle kan sætte to fugle sammen og producere unger af middelmådig kvalitet, men en dygtig opdrætter kendetegnes ved, at han/hun kan sætte sine fugle sammen på en måde, så der blandt afkommet bliver individder, der er bedre end forældrene. Dette er en kunst, og opdrættere, der behersker denne kunst får succes.

I arbejdet med fuglene er det nødvendigt at føre nøje optegnelser over avlsarbejdet. Der føres et avlskort til hvert ynglepar, der er sat i gang. Heraf fremgår forældrenes ringnummer, datoen for hvornår parret er sat sammen, hvornår æggene er lagt samt ungernes fødselsdato og ringnummer.
Disse avlskort føres ind i en stambog, hvor hver fugl er opført med køn, ringnummer, fødselsdato og forældrenes ringnummer. Derudover kan der, efter individuelle ønsker, tilføjes relevante yderligere oplysninger om f.eks. farve m.v.
Images: lightgreen.jpg
Avlsarbejdet kan gå i to retninger. Enten arbejder man efter at producere en undulat så tæt på idealet som muligt eller også avles der efter en bestemt variant. En kombination af begge er naturligvis også mulig.

De fleste blive fascineret af undulatens flotte farver. Dette er måske grunden til, at interessen primært er opstået, og derfor vil mange starte med det mål for øje at opdrætte en speciel variant.

Dette er også langt lettere end at lave en udstillingsundulat, der forholder sig til idealbilledet. I de første år gælder det om, at få udviklet sit "øje" for en rigtig undulat - set i forhold til idealbillet. "Øjet" skærpes over tid ved at lave nogle fugle, som man selv synes er gode, få dem bedømt og sammenlignet med andres. Det er i den forbindelse vigtigt at man er indstillet på at tage "råt for usødet" og være parat til at finde ud af at de måske ikke levet helt op til ens egne forventninger.

En fejl, som begås af mange opdrættere, er at to fugle med samme fejl parres sammen. Ethvert avlsarbejde tager udgangspunkt i mulighederne for at få fejlene elimineret og fortrinene fremelsket. Dette opnås ikke ved at sætte to fugle med samme fejl sammen.

Når fuglene er udvalgt til avl, er det vigtigt, at de begge er i kondition. Hvis ikke fuglene er i ynglekondition, bliver resultatet måske, at der slet ikke kommer æg, eller at disse er udbefrugtede. Ynglekondition kan være vanskelig at fastslå, men der er dog enkelte karakteristika, som gælder for de fleste undulater.

Hannerne er blanke og meget blå over næbbet - de er aktive og snakker højlydt med hinanden. Hunnerne jages og der kan opstå små slagsmål hannerne imellem om hunnernes gunst. De vil ses hamrende næbbet imod pindende og gitteret og gør i øvrigt alt for at blive bemærket.

Hunnerne viser alle tegn på interesse for hannerne, deres vokshud over næbbet er glat og nøddebrun (hovedregel) og de lader sig gerne made af hannerne. De kan også ses gnavende i alt til rådighed værende træværk. Lyden i fuglehuset tager til og alene dette er en indikator for opdrætteren at nu er ynglekonditionen ved at indfinde sig.

Når ynglesæsonen nærmer sig, skal fuglene bringes i ynglekondition. Det gøres ved at den lyse periode i fuglehuset langsomt forlænges. Mens fuglene yngler er en lysperiode på ca. 16 timer i døgnet meget normal. Lyset tændes f.eks. kl. 7.00 og slukker igen kl. 23.00. Et vågelys sørger for at hunner, der er blevet forstyrret i løbet af natten kan finde tilbage i redekassen. Samtidig med at lysperioden forlænges begynder man at tilbyde kraftigere foder (opmadningsfoder).

Så udvælges parrene, som herefter sættes sammen i yngleburene. Her er det vigtigt, at man holder skarpt øje med fuglene. Nogle hunner synes måske ikke om den han de er blevet tilbudt og det kan have alvorlige konsekvenser. I de små bure har hannen ingen flugtmulighed, og i sjældne tilfælde kan hunnen tage livet af en han, hvis der ikke er sympati. Sådan går det dog overordentligt sjældent. Det kan dog af og til blive nødvendigt at parre om, hvis der ikke opstår gensidig sympati.

Omkring 10 dage efter at de er sat sammen lægger hunnen det første æg. Nogle opdrættere mærker æggene med en blød tusch. Det er vigtigt at æggene behandles meget forsiktigt, da udviklingen eller let kan gå i stå. Efter at det tredje æg er lagt, er hunnen som regel begyndt at ruge fast på æggene og den første befrugtning vil kunne konstateres ved gennemlysning. Holdes en pen-light ned ved siden af ægget vil de første blodårer kunne konstateres med det blotte øje. Hunnen lægger et æg hver anden dag og vil gennemsnitligt lægge 5-7 æg.

Ca. 18 dage senere kommer ungen ud af ægget. Nu begynder en kritisk tid for ungerne. Det vil derfor være en god ide at kontrollere redekasserne jævnligt. Hvis den nyudklækkede unge ikke får mad i løbet af nogle timer vil den ofte gå til grunde. Det vil tydeligt kunne ses, hvis og når ungen er blevet fodret, da kroen da vil være fyldt med en mælkelignende substans, som hunnen producerer og som kaldes kromælk.

Sker det, at små unger ikke bliver fodret, kan man med held flytte ungen til en anden rede, hvor hunnen mader mere succesfuldt. Den dårlige opmader kan ofte hjælpes i gang ved at lade hende øve sig med en lidt større unge, der kalder højere og dermed stimulerer hunnen mere.

Det er vigtigt, når man flytter rundt med unger, inden de er ringmærket, at der føres nøje kontrol hermed.

En anden kritisk periode i en unges liv, er når den forlader reden efter ca. 4 uger. Hunnen vil på dette tidspunkt ofte være igang med at tænke på næste kuld og måske allerede igang med æglægningen. Hun kan derfor, ganske vist i sjældne tilfælde, finde på at angribe sine unger og det samme kan opleves hos enkelte hanner, der er så engagerede i opstarten af det næste kuld, at de ser ungerne i bunden som rivaler og går løs på dem.

Det kan have fatale konsekvenser, så det er en god ide at holde et vågent øje med fuglene i denne periode.

Når ungerne spiser selv - som regel når de er 5-6 uger gamle -. kan de fjernes fra forældrene. De sættes i et bur hvor de overvåges for at om de fortsætter med at spise selv. Nogle gange kan en gammel han med fordel placeres i buret for at hjælpe med at made ungerne i perioder hvor de ikke selv får nok.


Kommentarer
Der er ikke skrevet kommentarer.
Kommentér
Du skal logge ind for at kommentere.
Vurderinger
Du skal være registreret bruger for at kunne vurdere en tekst.

Log ind eller meld dig til.

Teksten er ikke vurderet.
Log ind
Brugernavn

Kodeord



Er du endnu ikke tilmeldt bruger?
Klik her for at oprette dig.

Har du glemt dit kodeord?
Bed om et nyt ved at klikke her.
Besøgende
Gæster online: 57
Ingen brugere online
Antal brugere: 314
Ikke aktiverede brugere:2063
Nyeste bruger: Gitte Jochumsen
 116,307,129 Unikke besøg
18921 Besøg pr. dag
Senest Online
Berit89 Uger
Greygrethegunnergerda174 Uger
Lonnie174 Uger
Jady195 Uger
Michelle195 Uger
Marley205 Uger
mohashim288 Uger
Larsen298 Uger
klyf316 Uger
vibe319 Uger
Fødselsdage i år
fødselsdag i dag
Replikboks
Du er nødt til at logge på for at skrive en replik.

21/02/2021 16:20
Hej Mogens! Velkommen til "Undulatside.dk"! Jeg håber, at du må få en masse glæde af siden! Stor undulathilsen fra Berit Danse undulat

21/02/2021 16:18
Hej MANNA! Velkommen til "Undulatside.dk"! Jeg håber, at du må få en masse glæde af siden! Stor undulathilsen fra Berit Danse undulat

21/02/2021 16:17
Hej Lonnie! Velkommen til "Undulatside.dk"! Jeg håber, at du må få en masse glæde af siden! Stor undulathilsen fra Berit Danse undulat

21/02/2021 16:16
Hej Lisbeth1975! Velkommen til "Undulatside.dk"! Jeg håber, at du må få en masse glæde af siden! Stor undulathilsen fra Berit Danse undulat

21/02/2021 16:15
Hej Lauraaa! Velkommen til "Undulatside.dk"! Jeg håber, at du må få en masse glæde af siden! Stor undulathilsen fra Berit Danse undulat

Brugernes ord
Hej
Det er til dato den flotteste hjemmeside jeg har set og alt er klart og tydeligt beskrevet, den vil jeg bestemt besøge ofte.
Tak for den.
Lisbeth
Nyeste artikler
Den Sortmaskede undulat
Recessiv: Sortmasket
Egen Frøblanding
DM 2008 - Bag Kameraet
DM 2008 - om Ed.Dy
Vejrudsigten
Bruger
Jady
Jady

Fra: DK 2630 Taastrup
Vores Undulat
Regler om Copyright
Chart-statistik
Reklamer
PHP-fusions-Tips


Kungelundens Dyreklinik


DUK-Undulatklubben


Didier Mervilde


Begivenheder
<< April 2025 >>
Ma Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        
Word - Undulatsider
Danmark England Tyskland Sverige Norge Holland Belgien Italien Slovakiet Switzerland USA Australien Japan Portugal Phillipinerne Syd Afrika W.B.O. Pakistan
Udlandske klubber

Kalenderlys
Copyright Undulatside © 2008-2021
www.undulatside.dk ejes og drives af Berit Dyrkjær.
Tekst og billeder, samt øvrigt indhold, må ikke gengives i form af offentlig fremvisning/udlån eller benyttes i
erhvervsmæssigt øjemed uden tilladelse hertil med ejernes skriftlige samtykke!
© Copyright: Berit Dyrkjær.


Powered by PHP-Fusion copyright © 2002 - 2024 by Nick Jones.
Released as free software without warranties under GNU Affero GPL v3.

116,307,129 Unikke besøg

Original DAJ Glass Theme by: Dustin Baccetti · Ported for PHP-Fusion v6 by: Fuzed Themes · Converted to PHP-Fusion v7 by Kenneth