Undulatsiden  
  24. November 2024  
 
Jacob's Ur
Navigation
Forside
Artikler
Nyhedskategorier
Downloads
FAQ
Brugernes ord
Kontakt siden
Event Kalendar
Søg
Gæstebog
Kontakt
Opret en Annonce
Annonce
Vores undulater
Biografen
Månedens Film
Undulatparadiset
Udstillinger
Pokalvindere
BILLEDARKIVER
DM 2008
DM 2008 - Bedømmelsen
DM 2008 - De 28 Bedste
DM 2008 - Bedste Junior
DM 2008 - Varietetsvindere
DM 2008 - Lidt af hvert
DM 2008 - Festen
Resultatsliste
Derby & Ungskue
Derby & Ungskue 2005
Derby & Ungskue 2006
Derby & Ungskue 2007
Derby & Ungskue 2008
Derby & Ungskue 2009
Derby & Ungskue 2010
Derby & Ungskue 2011

Østmesterskabet
Østmesterskabet 2005
Østmesterskabet 2006
Østmesterskabet 2007
Østmesterskabet 2008
Østmesterskabet 2009
Østmesterskabet 2010
Østmesterskabet 2011

DM. Landsskue
DM. Landsskue 2005
DM. Landsskue 2006
DM. Landsskue 2007
DM. Landsskue 2008
DM. Landsskue 2009
DM. Landsskue 2010
DM. Landsskue 2011

Kreds 1 Jule Show
Kreds 1 Juleshow 2005
Kreds 1 Juleshow 2006
Kreds 1 Juleshow 2007
Kreds 1 Juleshow 2008

Jyske Udstillinger
Nordjysk Open 2008
Vores Præmiefugle
Varietetshistorik
Varieteter
Arv & genetik
Varietetsbilleder
Opdræt
Foder og tilskud
Egen Frøblanding
Foder/Råd I
Foder/Råd II
Fodring m.v.
Fodring af stuefugle
Sygdomme
Security System 1.8.6 © 2006-2008 by BS-Fusion Deutschland
11347 forsøg, blokeret
De dominant brogede

DE DOMINANT BROGEDE

Artikel af: Bjarne Christiansen.

På DM i 2005, var der rigtigt mange gode fugle, men især den gennemsnitlige kvalitet af de Australskbrogede var højere end jeg mindes tidligere at have set. Inspireret heraf i almindelighed og af Benny Nielsens smukke unge han (bedste opdræt) i særdeleshed, vil jeg hermed bringe en artikel om de dominant brogede, hvortil den australskbrogede jo hører.

De efterfølgende billeder er af Bedste Opdræt DM 2005 - udstiller Benny Nielsen.



På DM i 2005, var der rigtigt mange gode fugle, men især den gennemsnitlige kvalitet af de Australskbrogede var højere end jeg mindes tidligere at have set.
Inspireret heraf i almindelighed og af Benny Nielsens smukke unge han (bedste opdræt) i særdeleshed, vil jeg hermed bringe en artikel om de dominant brogede, hvortil den australskbrogede jo hører.
Images: bedsteopdr.jpg
Den australskbrogede har til alle tider hørt til en af de mest populære varieteter overhovedet.
Lige siden fremkomsten af den Australskbrogede "båndede" i England I 1958, har den hørt til opdrætternes favoritter. Foruden den indlysende grund, nemlig varietetens smukke fremtoning, skyldes det naturligvis også, at det er en dominant varietet. Man behøver, som opdrætter ikke at have mange af varieteten og den kan ikke findes i split-form. Den brogede egenskab kan findes hos såvel faderen som moderen og (teoretisk) halvdelen af ungerne vil være brogede. Den Australskbrogede kan altså indarbejdes i en stamme af normalfugle uden risiko for at skabe en genetisk uoverskuelighed. Enten er de brogede eller også er de helt fri for broget udseende eller arvelighed.

Man ser af og til Australskbrogede tage toppræmier på diverse udstillinger og også Best In Show. Normalfuglene, som falder i parringer med Australskbrogede er af samme kvalitet som de brogede - eller skulle være det, og man kan sige, at der bliver tilført et ekstra spændingsmoment til ynglesæsonen, nemlig at holde øje med udviklingen af tegningen hos de brogede.

De originale brogede var Hollandske.


Før 1958 var de brogede, der fandtes af den Hollandske variant, men de så ud til at være vanskelige at forbedre i kvalitet. Især størrelsen var vanskelig at forbedre, hvilket tilsyneladende ikke gjaldt i samme grad for de ikke-brogede søstre og brødre.

Da de Australskbrogede dukkede op viste de sig at være langt lettere at forbedre kvalitetsmæssigt gennem et målbevidst avlsarbejde. Ikke overraskende førte dette faktum til udbredelsen af den australskbrogede på bekostning af den Hollandskbrogede. Faktisk gik det så galt, at der i lang tid var tvivl om hvorvidt der fandtes ægte eksemplarer af den Hollandskbrogede tilbage. Heldigvis er den de senere år igen dukket op i avlsarbejdet og nyder bestemt popularitet, men måske mest som "redskab" til at producere sortøjede gule og hvide.

Images: bedsteopdr2.jpg
Herudover fandtes - og findes - en Hollandskbroget eller kontinental lysslagfjeret. Mere om den senere. Den Hollandskbrogede har nakkeplet og et lyst område af større eller mindre udstrækning lige under masken - noget á la den danskbrogede. Resten af kroppen har lyse pletter på en normaltegnet baggrund. Vingerne er omtrent 50 % mørke og 50 % hvide/gule. Slagfjerene er en blanding af lyse og mørke fjer og de lange halefjer kunne være det samme. En attraktiv og farverig varietet.

Australsk "Båndet" broget


De originale "båndede" brogede, som blev avlet med havde, som navnet antyder, et lyst bånd tværs over brystet. Det var oftest mellem 1 og 1½ cm bredt og placeret lavt på brystet. Båndene var sjældent klart afgrænset og snart var der mere tale om et lyst område eller plet på brystet. Det har vist sig helt umuligt at avle efter bånd. Unger af fugle med et perfekt bånd kunne være uden bånd eller med et uklart defineret lyst område og modsat kunne forældre uden bånd avle unger med perfekt eller næsten perfekt bånd. Det virker meget tilfældigt.

De brogede havde - og jeg mener stadig de bør have - områder med normal kropsfarve såvel over som under det lyse (båndede) område. Med den brogedes stigende popularitet begyndte opdrættere snart at parre broget til broget. Det gav selvfølgelig flere brogede, men synes også at give unger med større områder af lyst (hvidt/gult) på kroppen og vingerne. De oprindelige brogede havde helt lyse slagfjer og en lys kant fra slagfjerene til skulderen. Nu om dage er vingerne mere tilfældigt brogede. Der kan forekomme enkelte mørke slagfjer ligesom halefjerene kan være mørke eller en af hver. Begge dele er tilladt, men skal straffes.

Manglende spots.


Et uheldigt aspekt, der kom omtrent samtidig som den ekstra udbredelse af lyse områder på kroppen og vingerne var at brogetheden bredte sig til masken og dermed lagde et hvidt eller gult lag over spotsene og fik det til at se ud som om de manglede. Nogle dommere straffer en manglende spot langt hårdere end andre, men uanset hvad, så kan fugle med manglende spots avle fuldspotsede spots og omvendt.

Den lysslagfjerede.


Hos denne fugl er alle slagfjer, begge halefjer og nakkepletten klart gule eller hvide. Derudover findes der ikke brogede områder på kroppen eller vingerne. I enkelte tilfælde kunne det opleves, at masken farve "løb" ned i kropsfarven helt oppe under masken og gav overgangen et udvisket udseende. Mørke slagfjer og halefjer er betydelige fejl og straffes. Hvordan skelner man så mellem en dårlig tegnet lysslagfjeret og en Australskbroget. Sandsynligvis bedst på vokshudens farve. Hos den lysslagfjerede er vokshuden hos hannerne helt blå som hos den normale fugl, mens den hos de Australskbrogede kan være blålig eller over i det kødfarvet lyserøde. Det er ikke nogen sikker fremgangsmåde og da slet ikke nogen brugbar metode til at varietetsbestemme en hun.

Kommentarer
Der er ikke skrevet kommentarer.
Kommentér
Du skal logge ind for at kommentere.
Vurderinger
Du skal være registreret bruger for at kunne vurdere en tekst.

Log ind eller meld dig til.

Teksten er ikke vurderet.
Log ind
Brugernavn

Kodeord



Er du endnu ikke tilmeldt bruger?
Klik her for at oprette dig.

Har du glemt dit kodeord?
Bed om et nyt ved at klikke her.
Besøgende
Gæster online: 28
Ingen brugere online
Antal brugere: 314
Ikke aktiverede brugere:2063
Nyeste bruger: Gitte Jochumsen
 116,413,428 Unikke besøg
18936 Besøg pr. dag
Senest Online
Berit89 Uger
Greygrethegunnergerda174 Uger
Lonnie174 Uger
Jady196 Uger
Michelle196 Uger
Marley205 Uger
mohashim288 Uger
Larsen298 Uger
klyf316 Uger
vibe320 Uger
Fødselsdage i år
fødselsdag i dag
Replikboks
Du er nødt til at logge på for at skrive en replik.

21/02/2021 16:20
Hej Mogens! Velkommen til "Undulatside.dk"! Jeg håber, at du må få en masse glæde af siden! Stor undulathilsen fra Berit Danse undulat

21/02/2021 16:18
Hej MANNA! Velkommen til "Undulatside.dk"! Jeg håber, at du må få en masse glæde af siden! Stor undulathilsen fra Berit Danse undulat

21/02/2021 16:17
Hej Lonnie! Velkommen til "Undulatside.dk"! Jeg håber, at du må få en masse glæde af siden! Stor undulathilsen fra Berit Danse undulat

21/02/2021 16:16
Hej Lisbeth1975! Velkommen til "Undulatside.dk"! Jeg håber, at du må få en masse glæde af siden! Stor undulathilsen fra Berit Danse undulat

21/02/2021 16:15
Hej Lauraaa! Velkommen til "Undulatside.dk"! Jeg håber, at du må få en masse glæde af siden! Stor undulathilsen fra Berit Danse undulat

Brugernes ord
Hej
Det er til dato den flotteste hjemmeside jeg har set og alt er klart og tydeligt beskrevet, den vil jeg bestemt besøge ofte.
Tak for den.
Lisbeth
Nyeste artikler
Den Sortmaskede undulat
Recessiv: Sortmasket
Egen Frøblanding
DM 2008 - Bag Kameraet
DM 2008 - om Ed.Dy
Vejrudsigten
Bruger
Thyundulat
Thyundulat

Fra: Thy
Vores Undulat
Regler om Copyright
Chart-statistik
Reklamer
PHP-fusions-Tips


Kungelundens Dyreklinik


DUK-Undulatklubben


Didier Mervilde


Begivenheder
<< Maj 2023 >>
Ma Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Word - Undulatsider
Danmark England Tyskland Sverige Norge Holland Belgien Italien Slovakiet Switzerland USA Australien Japan Portugal Phillipinerne Syd Afrika W.B.O. Pakistan
Udlandske klubber

Kalenderlys
Copyright Undulatside © 2008-2021
www.undulatside.dk ejes og drives af Berit Dyrkjær.
Tekst og billeder, samt øvrigt indhold, må ikke gengives i form af offentlig fremvisning/udlån eller benyttes i
erhvervsmæssigt øjemed uden tilladelse hertil med ejernes skriftlige samtykke!
© Copyright: Berit Dyrkjær.


Powered by PHP-Fusion copyright © 2002 - 2024 by Nick Jones.
Released as free software without warranties under GNU Affero GPL v3.

116,413,428 Unikke besøg

Original DAJ Glass Theme by: Dustin Baccetti · Ported for PHP-Fusion v6 by: Fuzed Themes · Converted to PHP-Fusion v7 by Kenneth