Undulatsiden  
  18. November 2024  
 
Jacob's Ur
Navigation
Forside
Artikler
Nyhedskategorier
Downloads
FAQ
Brugernes ord
Kontakt siden
Event Kalendar
Søg
Gæstebog
Kontakt
Opret en Annonce
Annonce
Vores undulater
Biografen
Månedens Film
Undulatparadiset
Udstillinger
Pokalvindere
BILLEDARKIVER
DM 2008
DM 2008 - Bedømmelsen
DM 2008 - De 28 Bedste
DM 2008 - Bedste Junior
DM 2008 - Varietetsvindere
DM 2008 - Lidt af hvert
DM 2008 - Festen
Resultatsliste
Derby & Ungskue
Derby & Ungskue 2005
Derby & Ungskue 2006
Derby & Ungskue 2007
Derby & Ungskue 2008
Derby & Ungskue 2009
Derby & Ungskue 2010
Derby & Ungskue 2011

Østmesterskabet
Østmesterskabet 2005
Østmesterskabet 2006
Østmesterskabet 2007
Østmesterskabet 2008
Østmesterskabet 2009
Østmesterskabet 2010
Østmesterskabet 2011

DM. Landsskue
DM. Landsskue 2005
DM. Landsskue 2006
DM. Landsskue 2007
DM. Landsskue 2008
DM. Landsskue 2009
DM. Landsskue 2010
DM. Landsskue 2011

Kreds 1 Jule Show
Kreds 1 Juleshow 2005
Kreds 1 Juleshow 2006
Kreds 1 Juleshow 2007
Kreds 1 Juleshow 2008

Jyske Udstillinger
Nordjysk Open 2008
Vores Præmiefugle
Varietetshistorik
Varieteter
Arv & genetik
Varietetsbilleder
Opdræt
Foder og tilskud
Egen Frøblanding
Foder/Råd I
Foder/Råd II
Fodring m.v.
Fodring af stuefugle
Sygdomme
Security System 1.8.6 © 2006-2008 by BS-Fusion Deutschland
11341 forsøg, blokeret
Om opaliner

OM OPALINER

Artikel af: Bjarne Christiansen.

Opaline er en af de kendteste og populæreste undulatmutationer, når den kommer med det karakteristiske klare hoved, den brillante farve og det opaliniserende kropsfarvede skær på vingerne.



DEN POPULÆRE OPALINE MUTATION

Opaline er en af de kendteste og populæreste undulatmutationer, når den kommer med det karakteristiske klare hoved, den brillante farve og det opaliniserende kropsfarvede skær på vingerne.

Dette et kun det tydeligste af opalinmutationens mange virkninger, som jeg senere skal beskrive i detaljer.
Images: Opalin isabel gragron.jpg
Lad os se tilbage på dens tidligste historie. Mange beretninger fremsætter mangelfulde og af og til ukorrekte oplysninger om dens opdagelse. I 1933 opdrættede A. Brown i Kilmarnock en unge, som blev beskrevet som en broget kobolt hun, af en normal himmelblå han og en mauve hun.

Forældrene var fra en lokal stamme, som aldrig havde frembragt noget usædvanligt og Mr. Brown fik aldrig flere mutationer, selv om det samme par senere fik mange kobolt unger, både i 1933 og senere i 1934.
I slutningen af 1933 købte Mr. og Mrs. R.G.Ashby fra Ayr, i nærheden af Kilmarnock den ’brogede’ kobolt hununge, som de har skildret som værende usædvanligt stor og med et fint hoved og med ypperlige spots, selv om begge forældrene var ganske middelmådige.

Det særegne ved mutanten var, at hovedet halsen og nakken var næsten rent hvidt med svage tegninger, og næsten alle svingfjer var kantet med kobolt i stedet for hvidt, så fuglen næsten blev en “kobolt-vinge”.

Mutationen var selvfølgelig ikke en broget, som de moderne typer (som ikke var fremkommet i 1933), men en opalin, selv om den ikke skulle blive kendt under dette navn før nogle år senere.
Images: opalinegragron.jpg
I 1934 parrede Ashby’erne mutationen med en lysegrøn/blå han, som var blevet nummer to ved et Crystal Palace Show, og fik himmelblå, lysegrønne og mørkegrønne normaltegnede unger. Den blev også parret med en af deres bedste himmelblå hanner og fik normaltegnede himmelblå og kobolt unger. I 1935 blev en af de himmelblå hanner fra den første parring sat sammen med moderen, og allerede i det første kuld var der to opalin kobolt hanner og en opalin himmelblå hun.

Den opaline mutation var fremkommet, og det skulle vise sig, at den skulle komme til at gå sin sejrsgang verden over i de kommende år. Mr. Brown har nok ikke haft nogen forestilling om, hvilken indvirkning hans “brogede” kobolt unge skulle få på undulalopdrættet verden over. Tidligt i 1936 blev Ashby’erne tvunget til, af forskellige omstændigheder, at afhænde deres opaliner, som på dette tidspunkt var kendt som marmorerede. To par gik til Andy Wilson i Glasgow og resten af stammen til Walther Bigham fra Blackburn, og kom under hans volierebestyrer Ken Billas’ pleje.
Images: opalinehimmelbla.jpg
Fra disse to opdrættere stammer hovedparten af de engelske opaliner, og mange af dem bærer stadig det karakteristiske store hoved og de gode spots, som oprindelig påkaldte sig Ashby’ernes opmærksomhed, og som blev fastholdt på grund af deres kloge valg af kvalitetspartnere til den oprindelige mutation.

Der er imidlertid mere opalinhistorie.

I 1933 opdagede Terrill en undulatmutation — en lysegrøn hun, som stadig havde redefjer — mellem tusinder af vilde fugle, fanget i Australien og sendt til markedet i Adelaide. Han købte den, og beskriver dens særpræg således:
“næsten fuldstændig mangel på tegning bag på halsen og øverst på ryggen. Masken forlænget bagud og dækker det meste af hovedet. Bølgerne på vingedækfjerene er reduceret i antal og intensitet, og de gule kanter forstørret og overhældt med grønt.”

Mr. Terrill, som boede nær Adelaide i Australien, parrede denne hun med en himmelblå skyggevinge og fik tre hanner og en hun i august 1934, og disse var alle normalt lysegrønne. I november 1935 blev de tre hanner sat i hæk, en med en isabel lysegrøn, en anden med en kobolt, og den sidste med moderen. De første to par frembragte seks opaliner, som alle var hunner, og det sidste flere opaliner, hvoriblandt der både var hanner og hunner.

Navnet opalin blev foreslået i 1936 af E.J. Byfield fra Hobart, Tasmanien, som var specielt interesseret i det liv, som farverne viste hos disse fugle som redeunger. Mr. Terrill optog dette navn, og efter et han havde foreslået det i Budgerigar Bulletin i september 1936, vandt navnet snart godkendelse over hele verden.

Da den australske opalin blev avlet direkte fra den vildfangede undulat, var det meget små fugle, og selv om Tod Eoyd importerede nogle af disse “Terrill opaliner” i 1937, virker det usandsynligt, at de skulle have fundet vej til ret mange kvalitetsudstillingsstammer, når man tænker på den konkurrence, de har fået fra Ashby-stammen, som var kendt for hoved- og spotkvaliteter.
Images: opalinekobolt.jpg
I 1937, rasede i undulatpressen, en voldsom diskussion om, hvem der var først med opdagelsen af opalinen, men måske tilfalder æren hverken N. Brown eller Mr. Terrill. I cage and aviary birds skriver en opdrætter fra Yorkshire i august 1962: ‘I 1930 eller 1931 gav et par af mine lysegrønne en unge, som havde god type og størrelse, og hvis maske var en sand drøm — den eneste fejl var at vingerne var fejlfarvede og halsen og ryggen var fejltegnet.

Mr. Rilsy beholdt fuglen for at forbedre spots på hans lysegrønne, men til hans store skuffelse fremkom der flere af disse “fejlfarvede” fugle. Han afskaffede dem hurtigt, og det var først senere, de han så opaliner, at det gik op for ham, at han havde opdrættet dem først, for blot at kassere dem igen. Ingen ved rigtigt hvad der skete med Mr. Rilsys opaliner. Mon de kan have fundet vej til Ayrshire i split form?

Endnu en opalin dukkede op i 1935, denne gang i voliererne hos I. Raymaekers i Bryssel. Mr. Nigham importerede to opalin mauve hanner og en gråvinget opalin mauve hun fra Mr. Raymaekers i 1937, og han fik hurtigt fastslået, at det drejede sig om den samme mutation, som den skotske, selvom deres vingetegning syntes at være tydeligt lysere.

Opalin mutationen er kendetegnet ved flere forskellige særpræg, som altid er til stede, selv om der kan være stor forskel på hvordan de viser sig. Den mest tydelige forskel er på bølgetegningen, som strækker sig fra hovedet, ned over ryggen og ned mellem vingerne på den normaltegnede. Hos opalinen er denne tegning meget reduceret, så den næsten mangler helt hos mange individer, især hos små fugle med Yellow fjerdragt. Den gule eller hvide pande er hos opalinen forlænget op over hovedet og ned ad nakken, hvor farven flyder sammen med kropsfarven, som fortsætter ned og danner et “V” mellem vingerne.

Intensiteten i tegningen på dette område varierer meget, men hos de oprindelige mutationer, og specielt hos den australske var “V”-tegnet meget rent. På den normale er der mørk grå eller sort vingetegning på gul eller hvid bund, men hos opalinen er farven på enderne af vingedækfjerene ligesom på kroppen. Arealet med sort pigmentering er reduceret, og på de oprindelige fugle, var fanen på vingefjerene så fri for pigmentering, at der opstod store klare arealer, ofte kaldet “tommelfingermærker”. Disse tommelfingeraftryk synes tit at følges med at klart “V”, men er nu ikke mere så almindelige. Overfarvningen med kropsfarven i vingerne giver den opaliniserende effekt, som fuglen har fået sit navn efter.

Vingefjerene på den almindelige undulat består af ti håndsvingfjer og ti armsvingfjer. Disses grundfarve er mørkt grå med et klart centralt bånd tværs over hver fjer fra den anden håndsvingfjer til den ottende. Når vingen er foldet sammen kan man ikke se båndet, men når vingen er strakt ud, danner det et iøjnefaldende bånd tværs over vingen.. Det er skjult udefra af vingedækfjerene, men er synligt fra neden. Hos opalinen er dette bånd til stede på alle vingefjerene, og det ar meget tydeligere og bredere, faktisk er det kun den yderste halvdel af vingefjerene, der er mørk. Resten af fjeren, fra omkring midten, er klar ned til skaftet.

Opalinens halefjer har desuden et klart men urent område af forskellig størrelse,
De fleste opaliner her en klarere farve end de tilsvarende normale fugle med ungefjer. Dette skyldes et reduceret indhold af melanin i fjerstrålerne på kroppens fjer.
Images: OpalineIsabelKobolt2.jpg
Det sidste karakteristiske træk er farven på dunene hos opalin redeunger. Den er hvid i stedet for den normale grå, og dette gør, et men har mulighed for at identificere opaliner på et meget tidligt tidspunkt. Mærkeligt nok bliver dette meget tydelige kendetegn kun yderst sjældent omtalt i artikler om opalinen.

Der findes et stort antal modifikationsfaktorer, som man kun har et meget ringe kendskab til. Det er gener, som kan forblive usynlige igennem utallige generationer, selv i homozygot form, indtil de ses i en opalin, så effekten straks bliver synlig. For et yde sådanne gener fuld retfærdighed vil det være nødvendigt med en hel artikel. Her må det være nok et nævne, et der findes brune vinger (ikke isabel), klare halefjer, plettede kropsfjer (pied) og Texas clearbody, som alle synes et være opalin modifikationer. Sandsynligvis er også nogle af de gener, der kontrollerer grums, hovedets bredde og størrelse på spots også opalin modifikationer.

Opalin er den første kønsbundne arvefaktor, som er blevet udforsket i dybden. Selv om X og Y kromosomerne først og fremmest er bestemmende for individets køn, så er der også andre gener placeret på X—kromosomet. Y—kromosomet kan ligeledes være bærer af nogle gener hos nogle arter, men indtil videre har man ikke lokaliseret gener på y—kromosomet hos undulater. Det er altså gener på X—kromosomet, der siges et være kønsbundne, og vi skal se, et de kønsbundne mutationer nedarves anderledes. Selv om opalin er recessiv, hvilket ses af, et hannen findes i split form, så viser hunnen mutationen, selv om kun et gen er til stede, fordi der ikke er noget dominant normalgen til et undertrykke det.
En hun kan altså ikke være split for en kønsbunden mutation.
Forventningerne ved opdræt af kønsbundne mutationer, afhænger også af, hvilken af forældrene, der er kønsbunden, så resultaterne opgives for hvert køn:

Opalin han x opalin hun giver 100 % Opaline unger.
Opalin han x normal hun giver 100 % split hanner og 100 % opaline hunner
Split han x opalin hun giver 50 % opalin og 50 % split hanner, 50 % opalin og 50 % normal hunner
Split han x normal hun giver 50 % split og 50 % normale hanner, 50 % opalin og 50 % normal hunner.
Normal han x opalin hun giver 100 % split hanner og 100 % normale hunner.

Med 100 % menes at alle unger uden undtagelse skal være af den pågældende art, hvorimod 50 % kun er ca. halvdelen af ungerne i en længere serie af ens parringer. Ungerne i en enkelt rede kan afvige meget fra dette.

Til slut nogle enkle regler for kønsbundne mutationer:

Man kan ikke avle en opalin han medmindre moderen er opalin.
Ved parring med en opalin han og en normal hun, kan man allerede tidligt kønsbestemme ungerne, da alle opaliner er hununger mens alle normaltegnede unger er hanner.
Hvis en opalin unge forekommer i en parring af 2 normaltegnede, så er hannen split opalin.

 
Kommentarer
Der er ikke skrevet kommentarer.
Kommentér
Du skal logge ind for at kommentere.
Vurderinger
Du skal være registreret bruger for at kunne vurdere en tekst.

Log ind eller meld dig til.

Teksten er ikke vurderet.
Log ind
Brugernavn

Kodeord



Er du endnu ikke tilmeldt bruger?
Klik her for at oprette dig.

Har du glemt dit kodeord?
Bed om et nyt ved at klikke her.
Besøgende
Gæster online: 22
Ingen brugere online
Antal brugere: 314
Ikke aktiverede brugere:2052
Nyeste bruger: Gitte Jochumsen
 115,851,494 Unikke besøg
18863 Besøg pr. dag
Senest Online
Berit88 Uger
Greygrethegunnergerda173 Uger
Lonnie173 Uger
Jady195 Uger
Michelle195 Uger
Marley204 Uger
mohashim287 Uger
Larsen297 Uger
klyf315 Uger
vibe319 Uger
Fødselsdage i år
fødselsdag i dag
Replikboks
Du er nødt til at logge på for at skrive en replik.

21/02/2021 16:20
Hej Mogens! Velkommen til "Undulatside.dk"! Jeg håber, at du må få en masse glæde af siden! Stor undulathilsen fra Berit Danse undulat

21/02/2021 16:18
Hej MANNA! Velkommen til "Undulatside.dk"! Jeg håber, at du må få en masse glæde af siden! Stor undulathilsen fra Berit Danse undulat

21/02/2021 16:17
Hej Lonnie! Velkommen til "Undulatside.dk"! Jeg håber, at du må få en masse glæde af siden! Stor undulathilsen fra Berit Danse undulat

21/02/2021 16:16
Hej Lisbeth1975! Velkommen til "Undulatside.dk"! Jeg håber, at du må få en masse glæde af siden! Stor undulathilsen fra Berit Danse undulat

21/02/2021 16:15
Hej Lauraaa! Velkommen til "Undulatside.dk"! Jeg håber, at du må få en masse glæde af siden! Stor undulathilsen fra Berit Danse undulat

Brugernes ord
Hej
Det er til dato den flotteste hjemmeside jeg har set og alt er klart og tydeligt beskrevet, den vil jeg bestemt besøge ofte.
Tak for den.
Lisbeth
Nyeste artikler
Den Sortmaskede undulat
Recessiv: Sortmasket
Egen Frøblanding
DM 2008 - Bag Kameraet
DM 2008 - om Ed.Dy
Vejrudsigten
Bruger
Mette Undulat
Mette Undulat

Fra: Ikke angivet
Vores Undulat
Regler om Copyright
Chart-statistik
Reklamer
PHP-fusions-Tips


Kungelundens Dyreklinik


DUK-Undulatklubben


Didier Mervilde


Begivenheder
<< Maj 2029 >>
Ma Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
Word - Undulatsider
Danmark England Tyskland Sverige Norge Holland Belgien Italien Slovakiet Switzerland USA Australien Japan Portugal Phillipinerne Syd Afrika W.B.O. Pakistan
Udlandske klubber

Kalenderlys
Copyright Undulatside © 2008-2021
www.undulatside.dk ejes og drives af Berit Dyrkjær.
Tekst og billeder, samt øvrigt indhold, må ikke gengives i form af offentlig fremvisning/udlån eller benyttes i
erhvervsmæssigt øjemed uden tilladelse hertil med ejernes skriftlige samtykke!
© Copyright: Berit Dyrkjær.


Powered by PHP-Fusion copyright © 2002 - 2024 by Nick Jones.
Released as free software without warranties under GNU Affero GPL v3.

115,851,494 Unikke besøg

Original DAJ Glass Theme by: Dustin Baccetti · Ported for PHP-Fusion v6 by: Fuzed Themes · Converted to PHP-Fusion v7 by Kenneth