Undulatsiden  
  23. November 2024  
 
Jacob's Ur
Navigation
Forside
Artikler
Nyhedskategorier
Downloads
FAQ
Brugernes ord
Kontakt siden
Event Kalendar
Søg
Gæstebog
Kontakt
Opret en Annonce
Annonce
Vores undulater
Biografen
Månedens Film
Undulatparadiset
Udstillinger
Pokalvindere
BILLEDARKIVER
DM 2008
DM 2008 - Bedømmelsen
DM 2008 - De 28 Bedste
DM 2008 - Bedste Junior
DM 2008 - Varietetsvindere
DM 2008 - Lidt af hvert
DM 2008 - Festen
Resultatsliste
Derby & Ungskue
Derby & Ungskue 2005
Derby & Ungskue 2006
Derby & Ungskue 2007
Derby & Ungskue 2008
Derby & Ungskue 2009
Derby & Ungskue 2010
Derby & Ungskue 2011

Østmesterskabet
Østmesterskabet 2005
Østmesterskabet 2006
Østmesterskabet 2007
Østmesterskabet 2008
Østmesterskabet 2009
Østmesterskabet 2010
Østmesterskabet 2011

DM. Landsskue
DM. Landsskue 2005
DM. Landsskue 2006
DM. Landsskue 2007
DM. Landsskue 2008
DM. Landsskue 2009
DM. Landsskue 2010
DM. Landsskue 2011

Kreds 1 Jule Show
Kreds 1 Juleshow 2005
Kreds 1 Juleshow 2006
Kreds 1 Juleshow 2007
Kreds 1 Juleshow 2008

Jyske Udstillinger
Nordjysk Open 2008
Vores Præmiefugle
Varietetshistorik
Varieteter
Arv & genetik
Varietetsbilleder
Opdræt
Foder og tilskud
Egen Frøblanding
Foder/Råd I
Foder/Råd II
Fodring m.v.
Fodring af stuefugle
Sygdomme
Security System 1.8.6 © 2006-2008 by BS-Fusion Deutschland
11346 forsøg, blokeret
Undulatens vægt

ERFARINGER MED UNDULATENS VÆGT


Et emne, som ikke ret mange egentlig taler om, er:

H
vad skal en ”engelsk” undulat veje efter størrelsen?

Begrebet ”engelsk undulat”, som formentligt er opstået, da man i tresserne importerede en del undulater fra England, er egentlig lidt misvisende. Men dersom begrebet i moderne tid typisk henviser til undulaternes størrelse, der er opavlet til forskel, så vil dette begreb også få de fleste mennesker til at genkende, at der synligt er en forskel på størrelsen af en såkaldt ”almindelig” og en ”engelsk” undulat. Imidlertid findes der ikke nogen faste grænser for, hvad der er en ”engelsk” undulat og hvad der er en ”almindelig” undulat, idet undulaterne findes i alle mulige størrelser og udformninger/varieteter. Dog er det især let at se på en udstillingsundulat, at den er en betydeligt større fugl i sammenligning med de ”almindelige/små” undulater. Men, tag ikke fejl: I princippet er det hele er faktisk undulater – én og samme race! Alle undulater stammer oprindeligt fra Australien.

Da vi, som opdrættere og udstillere i DUK - Dansk Undulat Klub, personligt går meget op i at veje alle vores store ”engelske” undulater af forskellige årsager (bl.a. for at konstatere positiv vægtstabilitet i dagligdagen eller vægttab ved sygdom), og vi gerne vil ind på vægten i forhold til de ”større” undulater, så vil vi prøve at komme ind på de vigtigste elementer her. Størrelsesmæssigt tager vi hovedsagligt udgangspunkt i udstillingsundulaten, hvis gennemsnitlige idealvægt er på 60-62 gram.

Images: saki_paa_vaegt_bd.JPG

Her ser I en af vores "engelske" udstillingsundulater, Saki, Danskbroget Olivengrøn, der bliver vejet på en brevvægt. Foto: © Berit Dyrkjær.

Gennemsnitligt siger man, at vægten for en "almindelig/lille" undulat ligger på 30-40 gram, samt at vægten for den større undulat ligger på omkring 40-60 gram. Det er dog meget individuelt, hvad de store ”engelske” undulater vejer. Fælles for alle undulater er der flere hensyn, som man skal tage i øjemål – bl.a. fuglens størrelse, herunder bl.a. længde, kropsbygning, muskuløshed, fjertype. Ligeså skal man være opmærksom på forandring/vægttab ved fældeperioder, samt vægttab i tilstanden under sygdom. Derudover skal man også tage alderen i betragtning, når man konstaterer vægten hos en undulat. Med unger skal man bl.a. også tage i betragtning, om de har lært at spise optimalt selv.

Fælles for alle undulater skal man i forhold til vægten endvidere være opmærksom på ændrede tilstande, herunder kostomlægninger, nyt hjem m.m.
En sund ”engelsk” undulatunge med mad i kroen i alderen 30-40 dage vejer gerne ca. 35-50 gram. Nogle unger vejer dog op til 50-62 gram.

En sund, voksen og stor ”engelsk” undulat med fuld fjerdragt - med mad i kroen (og med alle slagfjer og halefjer) vejer typisk ca. 50-75 gram. Nogle ses med en lavere vægt på 45-50 gram, andre ”engelske” undulater ses med en iøjefaldende vægtstigning på op til 80 gram, hvilket hos nogle ”engelske” undulater kan begrænse sig til fedme, hvor hos andre (meget store udstillingsundulater) kan vægten være mere moderat, fordi den er jævnt fordelt på kroppen. De fleste undulater, der vejer fra ca. 80-95 gram (og mere) er dog overvægtige.

Det er ikke ualmindeligt, at undulater, som er ude af kondition, har tilbøjelighed til overvægt, hvilket kan skabe hjerteproblemer, kredsløbsforstyrrelser, fedtknuder m.m. Her vil det være en god ide, at sørge for rigelig motionering, hvor fuglen får daglige flyveture op til flere gange, samt aktivering på en evt. legeplads - og naturligvis sund kost, så man kan afværge problemet. Dog må undulaten på ingen måde lide overlast!

Undulater kan i øvrigt sagtens se ”runde” ud – blot de sidder og puster sig op, mens de snakker med stor iver – uden at de behøver at være overvægtige.

Således skal man også være opmærksom på undervægtige undulater, vægttab i det hele taget, dersom det ofte kan være tegn på sygdom. Hvis en voksen undulat, som af sygdomsmæssige årsager ikke lyster at spise, hvoraf den lider af vægttab, hvor den taber 5-10 gram eller mere, skal man være meget obs. på dens vægt. Der er især en risici til spidsbrysthed, hvis den store "engelske" undulat kommer under 42 gram, og her er det vigtigt, at man konsulterer en fuglekyndig dyrlæge, dette med henblik på forsøg på at vende og afhjælpe tilstanden - alt i håbet om, at undulaten ikke afgår ved døden, men at den atter vil blive sund og rask.

Vi vil i alle tilfælde tilråde, at man vejer sin undulat jævnligt, for at konstatere en evt. stabilitet i vægtangivelsen. Vægten daler eks. ofte naturligt under fældeperioder – dette kan variere meget fra undulat til undulat. Vægten daler ligeså under sygdom.

Vi vil samtidig understrege vigtigheden af, at man jævnligt fører vægtkontrol med den enkelte undulat – dette via et vægtskema, hvor dato, klokkeslæt, samt vægtangivelse udfyldes. Et sådan vægtskema kan man sagtens selv lave. Heraf kan man holde øje med eventuelle forandringer, samt stabilitet, idet dette er med til at vidne om undulatens helbredstilstand. Fører man jævnligt vægtkontrol med den raske undulat, så har man jo også et sammenligningsgrundlag, når der sker evt. forandringer.

I forbindelse med behandling af en sygdomstilstand vil vi anbefale, at man fører vægtkontrol dagligt med sin undulat. Heraf kan man følge med i, om undulaten spiser som den skal. Således skal man både notere sig minimum undulatens morgenvægt og aftenvægt, for at se om der er stabilitet, nedgang eller fremgang i sygdomsforløbet. 

For at veje en undulat i alle henseender skal man bruge en bagevægt eller en brevvægt, der vejer i gram.

God fornøjelse!

Images: nicky_paa_vaegt_bd.JPG

Her ser I en af vores "engelske" udstillingsundulater, Nicky, Danskbroget Viol, der bliver vejet på en brevvægt. På vægten har vi fastmonteret en siddepind til undulater. Foto: © Berit Dyrkjær.

NB: Det skal siges, at der ikke er nogen gylden regel i svaret på dette gode spørgsmål i forhold til: - Hvad vejer en ”engelsk” udstillingsundulat?
 


© Berit Dyrkjær
 
Vurderinger
Du skal være registreret bruger for at kunne vurdere en tekst.

Log ind eller meld dig til.

Fantastisk! Fantastisk! 67% [2 Stemmer]
Rigtigt godt Rigtigt godt 33% [1 Stemme]
Godt Godt 0% [Ingen stemmer]
Hverken godt eller dårligt Hverken godt eller dårligt 0% [Ingen stemmer]
Dårligt Dårligt 0% [Ingen stemmer]
Log ind
Brugernavn

Kodeord



Er du endnu ikke tilmeldt bruger?
Klik her for at oprette dig.

Har du glemt dit kodeord?
Bed om et nyt ved at klikke her.
Besøgende
Gæster online: 69
Ingen brugere online
Antal brugere: 314
Ikke aktiverede brugere:2063
Nyeste bruger: Gitte Jochumsen
 116,270,661 Unikke besøg
18916 Besøg pr. dag
Senest Online
Berit89 Uger
Greygrethegunnergerda174 Uger
Lonnie174 Uger
Jady195 Uger
Michelle195 Uger
Marley205 Uger
mohashim288 Uger
Larsen298 Uger
klyf315 Uger
vibe319 Uger
Fødselsdage i år
fødselsdag i dag
Replikboks
Du er nødt til at logge på for at skrive en replik.

21/02/2021 16:20
Hej Mogens! Velkommen til "Undulatside.dk"! Jeg håber, at du må få en masse glæde af siden! Stor undulathilsen fra Berit Danse undulat

21/02/2021 16:18
Hej MANNA! Velkommen til "Undulatside.dk"! Jeg håber, at du må få en masse glæde af siden! Stor undulathilsen fra Berit Danse undulat

21/02/2021 16:17
Hej Lonnie! Velkommen til "Undulatside.dk"! Jeg håber, at du må få en masse glæde af siden! Stor undulathilsen fra Berit Danse undulat

21/02/2021 16:16
Hej Lisbeth1975! Velkommen til "Undulatside.dk"! Jeg håber, at du må få en masse glæde af siden! Stor undulathilsen fra Berit Danse undulat

21/02/2021 16:15
Hej Lauraaa! Velkommen til "Undulatside.dk"! Jeg håber, at du må få en masse glæde af siden! Stor undulathilsen fra Berit Danse undulat

Brugernes ord
Hej
Det er til dato den flotteste hjemmeside jeg har set og alt er klart og tydeligt beskrevet, den vil jeg bestemt besøge ofte.
Tak for den.
Lisbeth
Nyeste artikler
Den Sortmaskede undulat
Recessiv: Sortmasket
Egen Frøblanding
DM 2008 - Bag Kameraet
DM 2008 - om Ed.Dy
Vejrudsigten
Bruger
LuckyogLuke
LuckyogLuke

Fra: Danmark
Vores Undulat
Regler om Copyright
Chart-statistik
Reklamer
PHP-fusions-Tips


Kungelundens Dyreklinik


DUK-Undulatklubben


Didier Mervilde


Begivenheder
<< September 2024 >>
Ma Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            
Word - Undulatsider
Danmark England Tyskland Sverige Norge Holland Belgien Italien Slovakiet Switzerland USA Australien Japan Portugal Phillipinerne Syd Afrika W.B.O. Pakistan
Udlandske klubber

Kalenderlys
Copyright Undulatside © 2008-2021
www.undulatside.dk ejes og drives af Berit Dyrkjær.
Tekst og billeder, samt øvrigt indhold, må ikke gengives i form af offentlig fremvisning/udlån eller benyttes i
erhvervsmæssigt øjemed uden tilladelse hertil med ejernes skriftlige samtykke!
© Copyright: Berit Dyrkjær.


Powered by PHP-Fusion copyright © 2002 - 2024 by Nick Jones.
Released as free software without warranties under GNU Affero GPL v3.

116,270,661 Unikke besøg

Original DAJ Glass Theme by: Dustin Baccetti · Ported for PHP-Fusion v6 by: Fuzed Themes · Converted to PHP-Fusion v7 by Kenneth